måndag 9 januari 2017

Lägesmått

Median, medelvärde, typvärde, frekvens och relativ frekvens


Uppstart

Medianvärde och medelvärde är olika så kallade lägesmått. De används för att på olika sätt t.ex. beskriva hur en lön är i jämförelse med andras löner.


Medianvärde kallas också ibland för ett "mittenvärde". Ställ upp dina värden i storleksordning, börja med det lägsta värdet. Vilket värde har du i mitten ?

Medelvärde är mer bekant och vanligt i vardagssammanhang. Vi pratar om medellängd, medelinkomst medelpoäng osv. Medelvärdet får du om du först summerar dina värden och sedan dividerar med antal mätvärden. T.ex medelåldern för tre syskon som är 32 år  33 år och 25 år. Summan av alla åldrar är 90. Antalet mätvärden är 3. 90 dividerat med 3 ger oss 30. Medelåldern är 30

Vi beräknar medianålder  för fyra syskon som är 25 år 26 år 15 år och 15 år.
Ställ upp i storleksordning. Två värden i mitten, vad gör vi ? Vilka slutsatser kan du dra om du ska räkna ut medianvärde av ett jämnt antal ?



    

Om du skulle löneförhandla med chefen, vilket värde ( median eller medel )  vill du jämföra med ?

Typvärdet är det värde som är vanligast. I tabellen ovan är typvärdet på lönen 55 kr.

Frekvensen talar om hur ofta ett värde dyker upp. I tabellen ovan är frekvensen 2  för 55 kr

Relativ frekvens är frekvensen i förhållande till det totala antalet. Relativa frekvensen för 55 kr är 2 dividerat med 6. Den relativ frekvensen för 55 kr är ca 33 %.


Arbetspass


Parövning: Ni får ut en tärning. Slå tärningen 10 ggr var och anteckna resultaten på ett papper. Ni ska genomföra tre uppgifter.

1 )  Beräkna medelvärde för tio kast. Efter varje kast så antecknar du resultatet som tärningen visar. När du kastat tio gånger så gör du först en bedömning av medelvärdet. Efter bedömningen så beräknar du medelvärdet.Hur nära kom du ?

2 ) Beräkna  medianvärde för tio nya kast. Jämför med någon som sitter nära dig, vem fick högst medianvärde ? 

3 ) Redovisa resultaten för omgång 1 och 2 i en frekvenstabell. Undersök typvärdet och   redovisa den relativa frekvensen.


Öva mer i två Quiz. Klicka på gula länkarna !

Eget arbete i boken s. 137 - 142

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar